fbpx
Všetko čo potrebujete vedieť o dani z nehnuteľnosti na 2022:
V prípade, ak ste v priebehu roka 2021 predali alebo kúpili nehnuteľnosť, alebo na nehnuteľnosti, ktorú vlastníte nastala nejaká zmena (napr. zmena druhu alebo výmery pozemku, zmena účelu využitia nehnuteľnosti), máte povinnosť do 31.01.2022 podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti.
Daň z nehnuteľnosti je miestna daň, ktorá sa platí obci/mestu, kde sa nehnuteľnosť nachádza a je jedným z hlavných príjmov rozpočtu obce/mesta. Sadzby dane z nehnuteľnosti určuje každá obec/mesto všeobecne záväzným nariadením.
Daň z nehnuteľnosti zahŕňa: daň z pozemkov, daň zo stavieb a daň z bytov a nebytových priestorov v bytovom dome.
Pre podávanie daňového priznania je rozhodujúci stav k 1.1.2022, teda kto bol dňa 1.1.2022 zapísaný na príslušnom liste vlastníctva ako vlastník, tomu vznikla daňová povinnosť. Daňová povinnosť zaniká 31.12. toho roku, v ktorom zaniklo vlastníctvo nehnuteľnosti. Teda ak v priebehu roku 2021 niekto predal nehnuteľnosť a nový vlastník bol zapísaný na liste vlastníctva najneskôr 1.1.2022, tak predávajúcemu zanikla daňová povinnosť 31.12.2021 a kupujúcemu vznikla daňová povinnosť od 1.1.2022.
Predávajúci:
Ak ste v priebehu roku 2021 predali nehnuteľnosť a nový vlastník bol zapísaný na list vlastníctva najneskôr 1.1.2022, tak predávajúcemu zanikla daňová povinnosť 31.12.2021 a od 1.1.2022 vznikla daňová povinnosť kupujúcemu. To kedy bol zapísaný nový vlastník na list vlastníctva zistíte z rozhodnutia o povolení vkladu, ktoré Vám bude/bolo doručené z katastra ako dátum právoplatnosti rozhodnutia o povolení vkladu alebo priamo z listu vlastníctva (ktorý je dostupný aj na stránke www.katasterportal.sk), kde pod menom nového vlastníka je uvedený Titul nadobudnutia, napr. Kúpna zmluva V-xxx/2021 zo dňa 31.03.2021. Dátum tu uvedený býva spravidla dátum povolenia vkladu, čiže dátum nadobudnutia vlastníckeho práva.
Predávajúci podáva daňové priznanie, kde v prvej kolónke krížikom vyznačí, že podáva „čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti“, ktorým oznamuje zánik daňovej povinnosti.
Kupujúci: 
Ak ste v priebehu roka 2021 kúpili nehnuteľnosť a súčasne ste boli zapísaný na list vlastníctva najneskôr 1.1.2022, tak Vám vznikla daňová povinnosť a do 31.01.2022  musíte podať daňové priznanie. Kupujúci podáva daňové priznanie, kde v prvej kolónke krížikom vyznačí, že podáva „priznanie“, ktorým oznamuje vznik daňovej povinnosti prvýkrát za rok 2022.
Poučenie ako vypĺňať daňové priznanie nájdete na tomto linku: https://www.mfsr.sk/sk/dane-cla-uctovnictvo/priame-dane/miestne-dane-poplatky/vzory-tlaciv/vzory-danovych-priznani-k-dani-z-nehnutelnosti-miestnym-daniam/ Tlačivo ako aj poučenie ako ho vplniť platí pre celé Slovensko.
Návod ako vyplniť daňové priznanie nájdte v prílohe tohto mailu a na tomto linku: https://bratislava.blob.core.windows.net/media/Default/Dokumenty/Str%C3%A1nky/DNZ_navod_v1.3.pdf
Kde a ako:
Daňové priznanie sa podáva na obecnom/mestskom úrade podľa miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza. Takže ak ste predali/kúpili viac nehnuteľností a každá sa nachádza v inej obci, musíte podať daňové priznanie pre každú nehnuteľnosť zvlásť na príslušnom obecnom/mestskom úrade.
Daňové priznanie možno podať osobne na obecnom/miestnom úrade podľa miesta, kde sa nehnuteľnosť nachádza, poštou doporučene alebo elektronicky, pokiaľ máte občiansky preukaz s čipom, čítačku, pridelený bezpečnostný osobný kód (BOK) a súčasne aktivovanú elektronickú schránku na stránke: https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?externalCode=sluzba_egov_212
Žilina:
informácie k dani z nehnuteľnosti tu: https://www.zilina.sk/agendy/podavanie-danoveho-priznania-k-dani-z-nehnutelnosti-2/ (platí len pre nehnuteľnosti v meste Žilina).
Dokedy:
Do 31.01.2022.
V prípade nadobudnutia nehnuteľnosti dedením majú dedičia povinnosť podať daňové priznanie v inej lehote, a to do 30 dní od právoplatnosti dedičského rozhodnutia.
Kto:
Daňové priznanie podáva predávajúci aj kupujúci.
Za manželov podáva daňové priznanie jeden z manželov, pričom v tlačive na príslušnom mieste uvedie údaje druhého manžela.
Podieloví spoluvlastníci podávajú daňové priznanie každý zvlášť do výšky svojho spoluvlastníckeho podielu.
Ako príloha k daňovému priznaniu sa spravidla prikladá aj výpis z listu vlastníctva k nehnuteľnosti z www.katasterportal.sk. Jednotlivé obce/mestá môžu vyžadovať priloženie aj iných príloh ako napr. rozhodnutie o povolení vkladu alebo kópia zmluvy o prevode/kúpnej zmluvy.
Úľavy a oslobodenia:
Obec/mesto môže všeobecne záväzným nariadením určiť zníženie dane alebo oslobodenie od dane pre určité kategórie nehnuteľností alebo určité skupiny obyvateľstva (napr. osoby v hmotnej núdzi alebo seniori nad určitý vek), v každej obci/meste sú preto pravidlá pre zníženie dane alebo oslobodenie od dane iné. Nárok na zníženie alebo oslobodenie od dane sa uplatňuje v daňovom priznaní za obdobie. kedy nárok vznikol po prvýkrát, čo neplatí ak dôvodom na úľavu je dosiahnutie určitého veku, kedy o úľavu nie je potrebné žiadať ale uplatní sa automaticky. Informácie o daňových úľavách platných v mestách a obciach hľadajte na stránke obce/mesta.
Ako zaplatiť daň:
Po podaní daňového priznania v priebehu roka 2022 príde tomu, komu vznikla daňová povinnosť, daňový výmer poštou s poštovou poukážkou. Za ďalšie roky už nie je potrebné podávať daňové priznanie a daňový výmer bude chodiť poštou každý rok až do oznámenia o zániku daňovej povinnosti. V prípade zmeny bydliska alebo priezviska nezabudnite čo najskôr o tejto zmene informovať aj správcu dane, aby Vám bol riadne doručený daňový výmer.
Ak by ste potrebovali poradiť, neváhajte nás kontaktovať, ideálne mailom.
Prajem všetko dobré v roku 2022.
S úctou
Ing. Ján Ratulovský
licencovaný maklér NARKS
Realitná kancelária RIEŠIME BÝVANIE
m: +421 903 735 556
a: Riešime bývanie, Hollého 5, 010 01 Žilina
Všetko čo potrebujete vedieť o dani z nehnuteľnosti na 2022

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.